vineri, 23 mai 2014

Biologie-pasarile

Pasarile sunt cele mai desavarsite dintre toate fiintele zburatoare (liliecii, insectele si pasarile). Capacitatea lor de a zbura le-a permis sa se raspandeasca in intreaga lume, adesea in locuri precum insule izolate si Antartica, unde numeroase alte animale nu pot ajunge. 

Ca si mamiferele, pasarile sunt vertebrate cu temperatura corpului constanta (homeoterme). Totusi, spre deosebire de alte animale, ele se reproduc depunand oua. Pasarile au mai multe adaptari pentru zbor: aripi, pene, un schelet usor, dar puternic si un sistem respirator extrem de eficient.

EVOLUTIE:
Pasarile au evoluat din stramosi asemanatori reptilelor, posibil din dinozauri care traiau in copaci si se hraneau cu insecte. Un stil de viata arboricol de vanatoare ar fi putut promova dezvoltarea unor asemenea caracteristici ca ale pasarilor precum ochii mari, picioare cu care apuca si un bot lung care mai tarziu a evoluat intr-un cioc. 

Penele, care au rezultat din solzii reptilelor, s-au dezvoltat probabil mai intai pentru a oferi izolatie, desi erau fara indoiala destinate zborului inca de la inceput. 

Fosila primei pasari are o vechime de aprox. 150 mil. de ani, datand din perioada jurasica (acum 205-142 mil. de ani). Acest animal era aprox. de marimea unei ciori si prezenta o combinatie de trasaturi de reptila si de pasare; avea aripi si pene ca o pasare, dar avea si bot, si nu cioc, si maxilarele cu dinti ca ale unei reptile.

In timpul perioadei cretacice (acum 142-65 mil. de ani), pasarile s-au diversificat, iar anatomia lor a evoluat pentru a face un zbor din ce in ce mai eficient. In aceasta perioada au aparut stramosii pasarilor de astazi. Spre sfarsitul Cretacicului, un val de disparitii in masa a marcat sfarsitul erei dinozaurilor. Nu este clar de ce au supravietuit pasarile – poate faptul ca aveau sangele cald le-a ajutat sa reziste unei catastrofe climatice dominante.

ANATOMIA:
Pasarea are mai multe adaptari fizice pentru zbor. Corpul sau este scurt, puternic si compact, cu muschii puternici pentru miscarea aripilor si picioare robuste pentru a o lansa in aer si amortiza impactul aterizarii. Penele sale formeaza suprafata de zbor; de asemenea, ele ofera protectie si izolatie.

Scheletul pasarii combina o usurinta remarcabila si rezistenta, atribute esentiale unui zbor puternic. Pentru a limita greutatea pasarii, un numar mare de oase sunt reduse ca marime. Oasele nu au maduva, sunt goale.

Aripa pasarii are putine degete, iar la inotatoare acestea sunt legate printr-o membrana interdigitala. Cand pasarea zboara aripile sunt tinute drept si fluturate doar din umar, asigurand rigiditate si economisind energie.

Ciocul lor este usor si flexibil. Forma ciocului este intodeauna adaptata la o anumita metoda de vanatoare a pasarii si reflecta dieta sa. Ciocul mic si subtire reprezinta pasarile ce mananca insecte iar ciocul ascutit si incovoiat este pentru pasarile carnivore, pentru a sfasia prada.

ZBORUL:
Pasarile nu sunt singurele animale capabile de zbor. Exista doua principale moduri de zbor:bataia din aripi si planatul. Majoritatea pasarilor trebuie sa dea din aripi pentru a decola. Atunci cand planeaza, ele isi tin aripile intinse si neclintite in fata vantului. O pasare care planeaza consuma putina energie, dar pierde inaltime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu